Blog

Home / Blog

Zambiti, va rog:)

Sunt tari in care este ilegal sa ceri CVul cu fotografie, dar, pana sa ajungem acolo, sa va povestesc despre cateva categorii de fotografii de prin CVuri.  Se folosesc fotografii de la nunti/ botezuri/ cumetrii - daca tot am platit serviciile unui fotograf, macar sa recuperam cat mai mult din investitie. De-a lungul timpului as fi putut colectiona un catalog maricel de flori de nunta, coafuri si papioane. Ai prieteni buni in viata ta si angajatorul trebuie sa stie acest lucru. Ii poti sugera acest lucru pastrand in fotografia de pe CV o mana pusa prieteneste pe umar sau chiar jumatate din prietenul din copilarie. Vrei sa te asiguri ca ajunge recruiterul sa afle si ce hobby-uri ai tu, dar iti este teama ca nu va mai ajunge la sectiunea respectiva din…
Read More

Reintoarcerea la lucru dupa CIC?

Mi-am pus de multe ori problema cum si cand transmitem informatia legata de concediul de maternitate/ paternitate intr-un proces de recrutare si, avand in vedere ca inca este un motiv de discriminare pe piata muncii, nu cred ca exista o solutie universal valabila. In primul rand, sunt doua cazuri diferite, cand candidatul/ candidata inca este in concediu de ingrijire copil (CIC) sau a fost in CIC relativ recent. In ambele cazuri, perioada CIC nu ar trebui sa se regaseasca in CV, desi suspendat, contractul de munca si raportul angajat-angajator inca exista, deci nu este nicio minciuna aici. Lucrurile se schimba putin in ceea ce priveste interviul, este o informatie pe care recruiterul ar trebui sa o aiba inca de la prima intalnire. Cu siguranta conteaza cum este imbracata informatia, nu asteptati…
Read More

Google alerts

In cautarea unui job nou cred ca cel mai mare consumator de timp este tocmai cautarea anunturilor. Sunt cateva metode de optimizare, in primul rand setarea de alerte pe site-urile de joburi, in functie de preferintele avute. Chiar daca includ intotdeauna si o serie de rezultate irelevante, ramane o metoda excelenta. Evident, ar trebui setate si preferintele pe LinkedIn, in sectiunea joburi, dupa cum spuneam, nu esti pe LinkedIn, nu prea existi in cartile recruiterilor, acolo se cauta prima data. Si exista alertele Google, prin care poti monitoriza companiile care te intereseaza, anumite industrii sau persoane. Primul pas pentru setarea unei alerte google este aici: https://www.google.com/alerts. Pentru a urmari anumite companii, poate fi introdus un string de cautare degenul acesta, in functie de ce companie/ locatie ne intereseaza: (job OR…
Read More

Idei pentru interviuri

Dupa atâtea posări despre CVuri, deja ai un CV super, ai aplicat la câteva joburi interesante și acum au apărut și invitațiile la interviu. Așa că hai să povestim puțin despre interviuri. Cum de multe ori un candidat în căutare activă a unui nou job este și angajat, poate deveni destul de dificil să mai stabilești și interviuri într-un program destul de încărcat deja. Așa ca asigură-te că ai toate informațiile înainte sa ajungi la interviu - cere o descriere a rolului, ai o discuție telefonică preliminară cu recruiterul pentru a vedea în ce măsură te potrivești, pune multe întrebări pentru a te asigura că nu vă întâlniți degeaba. Dacă jobul este ceea ce iti dorești, don't play too hard to get, acceptând doar ore de întâlnire cu mult în afara programului tău de…
Read More

(Despre) recomandari, numai de bine

Etapa cererii de recomandari devine una din ce in ce mai importanta si pe piata din Romania. Este bine de stiut ca, legal, nu pot fi solicitate referinte decat cu acordul tau si de la persoanele mentionate de tine. Pe de alta parte, din pacate, candidatii nu pot avea un control aici, sunt situatii in care "sursele" sunt activate si nu mai este luat in calcul acordul persoanei in cauza, atata timp cat procesul este informal. Etapa verificarii referintelor devine din ce in ce mai putin o formalitate, asa ca asigura-te ca nu ai surprize. In primul rand, trebuie sa ai acordul celor pe care i-ai mentionat ca posibile referinte pentru tine. Pe langa obtinerea acordului, ai o discutie preliminara  cu acestia in care le dai multe detalii despre rolurile pe care…
Read More
Profilul de LinkedIn

Profilul de LinkedIn

Cu peste 430 de milioane de utilizatori si 2 conturi nou create pe secunda, un profil pe LinkedIn devine obligatoriu in procesul de cautare a unui job nou. Foloseste o fotografie clara, portait style, relativ serioasa, dar fara a deveni scortoasa. Partea de Professional Headline ar trebui sa contina cateva cuvinte cheie care definesc experienta ta profesionala, fie titulatura jobului, fie competente sau abilitati esentiale. Nu este momentul sa fii foarte creativ, intr-o cautare  facuta de recruiteri pe LinkedIn acest headline apare  sub numele tau si poate face diferenta intre analiza profilului tau sau a profilului altui candidat. Iti recomand ca partea de Summary  sa reprezinte o sinteza a experientei profesionale, axandu-te pe zonele tale de expertiza, care ar trebui sa corespunda si unor cuvinte cheie relevante pentru domeniul in care activezi (de exemplu, pentru un Financial Controller,…
Read More
Fii autentic!

Fii autentic!

Sunt mai mari sanse sa vrei sa te pregatesti pentru un interviu decat sa gatesti quinoa (so says Google). Si, in general, toate aspectele legate despre procesul de recrutare beneficiaza de multe resurse online. Am citit de-a lungul timpului destul de multe articole pe aceasta tema si am vazut respectivele idei aplicate de candidatii cu care am interactionat. Unele abordate ad litteram, fara aportul personal. Este excelent sa abordezi direct recruiterul care se ocupa de rolul respectiv. Dar, daca este mentionat in anuntul aferent jobului ca sunt luate in considerare doar aplicatiile prin sectiunea de cariera a site-ului, aplica prin sectiunea de cariera, eventual abordeaza recruiterul printr-un mail prin care sa clarifici anumite aspecte ale jobului si sa confirmi interesul tau pentru rol. Nu, nu te du direct la birou cu CVul, fie printat,…
Read More

Mailing etiquette

Sunt destul de frecvente situatiile in care primul contact intr-un proces de recrutare se realizeaza on- line, fie ca este prin intermediul unui site de joburi sau a unei aplicari directe. In cazul in care contactezi direct un recruiter si ai dubii in privinta continutului mailului, poate informatiile de mai jos te ajuta: In primul rand, adresa de mail trebuie sa fie relativ profi, preferabil in format nume/initiala.prenume; Indiferent ca alegi persoana a doua singular sau plural, pastreaza apelative cat mai putin incarcate. Poti incerca una din variantele Buna, Alina, Doamna Popa, Buna seara, domnule Ionescu. In primul paragraf prezinta-te si transmite informatii despre motivul mailului tau (Numele meu este ... si te/va contactez ca urmare a anuntului postat ...); al doilea paragraf reprezinta scrisoarea ta de intentie - de…
Read More

CVul de o pagina?

Daca activitatea lui Elon Musk poate fi sintetizata intr-o singura pagina de CV, asa ar trebui sa fie toate CVurile? Sa fim seriosi, Elon Musk nu ar avea nevoie de CV, brandul sau personal este suficient de puternic , incat si o pagina este prea mult. Si, totusi, cate pagini ar trebui sa aiba un CV? Nu exista un raspuns standard si universal valabil, depinde foarte mult de nivelul de experienta al fiecaruia. Un student/ proaspat absolvent se poate limita la o pagina, o pagina si jumatate in cazul in care a fost implicat in activitati extrascolare (ONG-uri, proiecte etc). Ca specialist, pana ajungi la un nivel managerial, rolurile pot fi comasate in 2, maxim 3 pagini. Iar pentru un rol de senior manager o dimensiune maxim acceptata ar fi de 4…
Read More

Minciuna are picioare scurte?

Cam da... In primul rand, mark those words, reference check. Verificarea referintelor este un instrument de selectie din ce in ce mai folosit si in Romania, indiferent de rol si de tipul organizatiei, multinationala versus antreprenoriala locala. Asa ca se pot afla foarte usor informatii despre durata exacta a colaborarii, rolul avut, motivele incheierii colaborarii sau continutul jobului. Dar cum CVul este un instrument de marketing care ar trebui sa genereze cat mai multe interviuri, trebuie sa existe solutii si pentru situatiile care ne fac sa mintim in CV. Daca ai mai multe pauze intre joburi si acestea  perioade scurte, de cateva luni, pot fi mascate prin mentionarea doar a anilor aferenti unei colaborari profesionale, nu si a anilor. De exemplu, in loc de ianuarie 2010- februarie 2012, poti mentiona doar…
Read More