Scrisoarea de intenție este acel document care dă bătăi de cap candidaților pentru că trebuie să fie formal, scris intr-o manieră atractivă, adaptat fiecărui job și să convingă angajatorul că ești persoana potrivită pentru job.
Cum majoritatea scrisorilor de intenție sunt adaptate (mai mult sau mai puțin) a variantelor găsite on-line, nu mai există personalizare. Așadar nici recruiterii nu le mai acordă importanță, foarte puține sunt organizațiile care mai cer scrisoare de intenție/ scrisoare de motivație/ cover letter ca document necesar în procesul de selecție, mai ales ca de multe ori CVurile sunt centralizate prin intermediul unui soft de recrutare.
Fără să dispară, scrisoarea de intenție s-a adaptat, sunt acele 2-3 alineate din mailul căruia îi atașezi CVul. Asigură-te că folosești un limbaj concis, cât mai autentic prin care te prezinți, dai câteva detalii despre experiența ta profesională (nivelul de experiență, domeniul de activitate și cam atât) și, eventual, de ce crezi că ți se potrivește rolul. Sau, dacă doar vrei ca CVul tău să fie inclus într-o bază de date, poți menționa că ești interat de oportunități viitoare.
În niciun caz nu o transmite sub forma unui document separat (eventual atașat unui mail gol – da, se întâmplă sau, și mai rău, cu textul găsiți atașat scrisoarea de intenție și CVul).