Mi-am pus de multe ori problema cum si cand transmitem informatia legata de concediul de maternitate/ paternitate intr-un proces de recrutare si, avand in vedere ca inca este un motiv de discriminare pe piata muncii, nu cred ca exista o solutie universal valabila.
In primul rand, sunt doua cazuri diferite, cand candidatul/ candidata inca este in concediu de ingrijire copil (CIC) sau a fost in CIC relativ recent.
In ambele cazuri, perioada CIC nu ar trebui sa se regaseasca in CV, desi suspendat, contractul de munca si raportul angajat-angajator inca exista, deci nu este nicio minciuna aici.
Lucrurile se schimba putin in ceea ce priveste interviul, este o informatie pe care recruiterul ar trebui sa o aiba inca de la prima intalnire. Cu siguranta conteaza cum este imbracata informatia, nu asteptati sa fiti intrebat/intrebata despre acest subiect, cel mai bine ar fi sa fie transmisa la inceputul intalnirii (majoritatea interviurilor contin si o parte de rezumat al parcursului profesional, aici informatia poate fi inserata cel mai bine).
In ceea ce priveste perioadele de CIC anterioare, nu ar trebui aduse in discutie de niciuna dintre parti, nemaifiind relevante.
Am observat ca angajatorii au aceasta reticenta in privinta angajarii persoanelor care vin CIC gandindu-se ca cel mai probabil nu mai sunt la fel de pregatiti dupa o pauza de cateva luni, poate chiar 1-2 ani, asa ca ar trebui sa fiti foarte bine documentati in privinta aspectelor tehnice ale rolului vostru, mai ales daca sunt modificari de legislatie, trend, inovatii in domeniu, tocmai ca sa reusiti sa contracarati aceasta prejudecata. Iar candidatii considera ca nu vor fi alesi pentru ca, avand copii mici, probabil sunt mai putini disponibili insa, surprinzator, m-am confruntat destul de rar cu aceasta motivatie din partea angajatorilor.
In mod cert informatia nu poate fi omisa in cadrul procesului de intervievare, am mai spus de cateva ori ca absolut tot ce afirmam in interviu poate fi validat intr-un proces de verificare de referinte; acelasi lucru este valabil si pentru ce nu afirmam si poate fi relevant pentru job.
Mult succes!