(Despre) recomandari, numai de bine

Home / blog / (Despre) recomandari, numai de bine

Etapa cererii de recomandari devine una din ce in ce mai importanta si pe piata din Romania.

Este bine de stiut ca, legal, nu pot fi solicitate referinte decat cu acordul tau si de la persoanele mentionate de tine. Pe de alta parte, din pacate, candidatii nu pot avea un control aici, sunt situatii in care “sursele” sunt activate si nu mai este luat in calcul acordul persoanei in cauza, atata timp cat procesul este informal.

Etapa verificarii referintelor devine din ce in ce mai putin o formalitate, asa ca asigura-te ca nu ai surprize.

In primul rand, trebuie sa ai acordul celor pe care i-ai mentionat ca posibile referinte pentru tine.

Pe langa obtinerea acordului, ai o discutie preliminara  cu acestia in care le dai multe detalii despre rolurile pe care le cauti si le transmiti si ultima versiune a CVului tau, mai ales in cazurile in care ai accentuat o serie de responsabilitati in detrimentul altora sau ai modificat titlul jobului.

In functie de rolul pe care aplici si de specificatiile transmise de potentialul angajator, pot da referinte despre tine si un client, un coleg cu un nivel ridicat de senioritate, un manager cu care ai lucrat pe un proiect inter-departamental sau un manager catre care raportai functional si nu administrativ. Pe oricine ai alege, este important sa fie un profesionist cu credibilitate si care iti cunoaste bine activitatea.

Daca sunt companii pe care le parasesti ca urmare a unor tensiuni existente cu managerul direct sau unde simti ca ai putea avea dificultati in a obtine recomandari, asigura-te ca ai o scrisoare de recomandare inainte de a pleca, sunt sanse ca aceasta sa fie suficienta intr-o astfel de etapa.  Este posibil sa fii nevoit sa o compui singur, deci pregateste-te din timp.

Intrebarile adresate intr-o discutie de verificare de referinte valideaza perioada in care ai fost angajat si rolul ocupat, liniile de raportare, anumite competente, anumite responsabilitati, rezultate, proiecte in care ai fost implicat, motivul plecarii, puncte tari si aspecte de imbunatatit (intr-adevar, HRul nu cauta niciodata punctele slabe:) ).

Nu mentiona persoanele care iti pot da referinte in CV, ci doar in momentul in care primesti aceasta solicitare. Pregateste, totusi, cate o persoana pentru fiecare rol in momentul in care incepi procesul de cautare si asigura-te ca ai datele de contact actuale (mail sau telefon).

Mult succes!