În orice proces de recrutare și selecție apare la un moment dat întrebarea Și care sunt așteptările salariale pe care le aveți?
Candidații au reacții destul de variate:
-
bani? mie mi se pare interesant jobul, compania, locația, nu mă interesează banii
-
aștept o ofertă pe care nu o pot refuza
-
nu vreau să spun eu ce salariu doresc de teamă să nu cer prea puțin
-
care este grila în care trebuie să mă încadrez?
-
un salariu motivant pentru mine ar fi…
Evident, orice recruiter preferă ultima variantă.
Așa că, înainte de orice interviu, acordați puțin timp și unei analize privind motivația financiară, atât salariu cât și beneficii relevante. Și comunicați-le fără nicio ezitare pentru că:
-
este bine pentru toate părțile să știe de la început unde stau decât să ajungă după o lună de discuții într-un punct mort;
-
capra vecinului chiar nu contează, dacă salariul este motivant devine irelevant cât câștigă colegul;
-
din ce în ce mai multe companii participă la studii salariale și își aliniază pachetele de compensații și beneficii pentru fiecare rol, nu persoană (ne întoarcem la capra vecinului și cum nici nu este cazul să ne mai gândim la ea).
Deci, cât cerem la interviu? Simplu, salariul pe care chiar l-am dori ca să facem o schimbare.
Sunt situații când jobul este atât de interesant încât creșterea salarială nu mai contează sau în care jobul actual este atât de neplăcut încât am pleca și pe o sumă mai mică; sau sunt situațiile în care am pleca doar pentru o creștere salarială semnificativă. Până la urmă, oricare din motivele de mai sus ne indică o sumă. Just say it:)